Kako napraviti espresso, moka kavu ovisi o tome kakvi su aparati za kavu koje koristite kad radite određeni tip kave koju volite.

Ključni sastojci: mljevena kava, oprema, aparati za kavu, mlinci za kavu.

Brzi vodič: očistite ručku grupe od ostataka taloga kave, ponovno napunite ručku grupe svježe mljevenom kavom, brzo isperite glavu, postavite ručku u glavu i krenite!

Temelj za svu vašu kavu su svakako dobri aparati za kavu i bez toga se nikako ne može, taj korak se nikako ne može preskočiti.

Paul Meikle-Janney, bivši vodeći sudac Svjetskog prvenstva u latte artu, vodi vas kroz proces pravljenja temelja za vaše posebne napitke od kave, espresso.

Ako želite da vašu kavu shvate ozbiljno, izuzetno je važno raditi konstantno dobar espresso jer će svaka pogreška ovdje negativno utjecati na konačnu kvalitetu vaših cappuccina, lattea i drugih napitaka na bazi espressa.

U početku biste trebali provesti nekoliko testova kad su vaši aparati za kavu u pitanju kako biste bili sigurni da je mljevenje ispravno postavljeno. Kada budete zadovoljni i možete postići ravnomjerno vrijeme kuhanja od oko 25 sekundi, počinjete pripremati svoje espresso kave.

Ključ za pripremu dosljednog espressa je tajming, nakon što odredite točno vrijeme, možete biti sigurni da će okus i kvaliteta ostati isti svaki put kada ga kuhate.

Za dobar espresso bitni aparati za kavu koje koristite

Najprije izbacite ostatke mljevene kave iz košara za filter koju aparati za kavu imaju, a zatim ponovno napunite svježom mljevenom kavom. Lagano udarite grupnom ručkom o tvrdu površinu kako biste ujednačili kavu po filtru, a zatim dvaput pritisnite.

Prije nego što stavite ručku natrag za pripremu kave, brzo obrišite rubove košare. Ovo osigurava da se pogrešno postavljeni mljeveni komadi uklone i da ne uzrokuju blokade unutar aparata za espresso.

Neposredno prije postavljanja grupne ručke na mjesto, aparati za kavu bi trebali pustiti malo vode kroz sistem kako biste isprali svu staru prljavštinu koja se uhvatila za tuš.