Neki ženski satovi imaju narukvice koje izgledaju poput nakita, a mogu se nositi same ili u kombinaciji s drugim komadima. Mogu imati različite oblike, teksture i materijale, poput kože, metala ili smole.

Moderni ženski satovi koji izgledaju kao nakit

Postoji mnogo različitih materijala koji se koriste da bi ženski satovi izgledali kao nakit. Neki od najčešćih su:

  • Nehrđajući čelik: ovo je izdržljiv metal otporan na koroziju koji se može polirati do visokog sjaja ili premazati različitim bojama. Također je hipoalergen i jednostavan za održavanje. Mnoga kućišta i narukvice za satove izrađena su od nehrđajućeg čelika.
  • Zlato: Ovo je plemeniti metal koji ima topao i luksuzan izgled. Može se legirati s drugim metalima kako bi se dobile različite boje, poput žutog, bijelog, ružičastog ili crvenog zlata. Zlato se često koristi za kućišta satova, okvire, krunice ili akcente, a ženski satovi od ovog metala su posebno popularni.
  • Kristal: Ovo je materijal sličan staklu koji se može rezati i oblikovati u različite oblike. Također se može obojiti ili premazati metalik ili preljevima. Kristal se često koristi za brojčanike satova, kazaljke, oznake ili ukrase.
  • Emajl ili keramika: To su materijali koji se peku na visokim temperaturama kako bi se stvorila glatka i sjajna površina. Također se mogu bojati ili glazirati različitim bojama ili uzorcima. Emajl ili keramika često se koriste za brojčanike, okvire ili trake.
  • Koža: Ovo je prirodni materijal koji dolazi od životinjske kože. Može se bojati, utiskivati, šivati ili plesti u različite stilove. Koža se često koristi za remene, u obje varijante – i muški i ženski satovi imaju te remene.

Bez obzira od kojeg je materijala sat, ženski satovi moraju se redovito održavati kako bi dobro izgledali i funkcionirali. Stoga redovito čistite svoj sat: nakon svake uporabe sat trebate obrisati mekom krpom kako biste uklonili svu prljavštinu, znoj ili ulje. Također možete koristiti blagu otopinu sapuna i vode za nježno čišćenje kućišta i metalne narukvice, ako je vaš sat vodootporan. Izbjegavajte korištenje jakih kemikalija ili abrazivnih materijala koji bi mogli oštetiti površinu ili mehanizam vašeg sata.