Ako ste se ikada pitali tko radi operaciju očiju znanu pod nazivom blefaroplastika, umjetnost i znanost potrebna je za razumijevanje kirurga koji izvode operaciju kapaka.

Operacija pod imenom blefaroplastika, obično poznata kao operacija kapaka, delikatan je i precizan kozmetički zahvat osmišljen za pomlađivanje izgleda očiju rješavanjem problema kao što su opušteni kapci, višak kože i podočnjaci. Uspjeh i sigurnost blefaroplastike uvelike ovise o vještini, stručnosti i umijeću kirurga koji izvodi zahvat. Koje su to kvalifikacije, obuke i kvalitete koje definiraju kirurge specijalizirane za ovaj zahvat?

Kome se obratiti kad je blefaroplastika u pitanju?

Kvalifikacije i obrazovanje – medicinska diploma prvi je korak. Kirurzi koji izvode zahvate kao što je blefaroplastika obično imaju diplomu medicine s akreditirane medicinske škole. Ovo temeljno obrazovanje pruža sveobuhvatno razumijevanje ljudske anatomije, fiziologije i općih medicinskih načela.

Drugi najbitniji korak jest trening: nakon medicinske škole, ambiciozni kirurzi prolaze specijalizaciju u kirurškoj disciplini kao što je opća kirurgija, oftalmologija ili plastična kirurgija. Programi specijalizacije pružaju praktično iskustvo, izlaganje različitim kirurškim tehnikama i specijaliziranu obuku u određenim područjima. A specijalizacija iz okuloplastične kirurgije omogućuje da se blefaroplastika uvježba na prvi način.

Stipendija za okuloplastičnu kirurgiju često je pravi put. Mnogi kirurzi koji su specijalizirani za zahvat kao što je blefaroplastika pohađaju dodatnu obuku u okuloplastičnoj kirurgiji. Stipendija za okuloplastičnu kirurgiju subspecijalistički je program koji se fokusira na kirurške zahvate povezane s očima i okolnim strukturama, uključujući kapke.

Plastični kirurzi i plastični kirurzi lica su u stvari oni koji se bave ovim područjem rada. Neki kirurzi koji izvode blefaroplastiku imaju iskustvo u općoj plastičnoj kirurgiji. Plastični kirurzi prolaze sveobuhvatnu obuku iz različitih aspekata estetske i rekonstruktivne kirurgije, a mogu se specijalizirati za postupke koji se odnose na lice, tijelo ili oboje. Plastični kirurzi lica posebno se fokusiraju na zahvate koji uključuju lice i vrat. Dok plastični kirurzi imaju širi opseg, plastični kirurzi lica svoju praksu često posvećuju zahvatima na licu, a blefaroplastika se upravo ovdje i ubraja.